Öfke Kontrol Bozukluğu, ani öfke patlamasına neden olan engellenme, anlaşılmama, baskı, hayalkırıklığı duygularını psikanalitik psikoterapi de çözülmesiyle sağlanır.
Öfke dürtüsünü yansıttığı kişiler bu durumdan rahatsız olsa da en başta öfke patlaması yaşayan kişi için ağırdır. Ani öfkeyle patlama sonucu suçluluk duygusu hissedilir. Ancak hissettiği duyguları kişi kaldıramadığında taşıyamadığı duygularını karşısındaki kişiye yöneltir.
Öfkesini kontrol edemeyen kişilerde ses yükselmesi, davranışları kontrol edememe, nefes alış verişin hızlanması, yüz kızarması, olanları sonrasında tam hatırlamama, sonrasında suçluluk duygusu sık belirtilerdir. Ancak bu duygu her öfke kontrolünü yapamayan kişide farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Öfkeyi içinde tutabilme, tartışmadan konuşabilme, öfkesini diğer insanlara yöneltme ve kontrol etme tepkileri kişiden kişiye farklılık gösterir.
Öfkenin fiziksel etkilerinin yanı sıra birçok zihinsel etkileri de vardır. Dikkat ve konsantrasyon bozukluğu veya düşük performans bu zihinsel etkiler arasında sayılabilir ve depresyona, kaygı bozukluğuna, sinir, yalnızlık veya korku gibi duygusal problemlere sebep olabilmektedir. Depresyon psikolojide bastırılmış öfkenin temel belirtisi olarak görülür.
Ani öfke patlamasının sebebi öfke kontrolü olmayan kişinin gerçekte kendisinin yaşadığı hayalkırıklığı ve beklentilerinin karşılanmamasına yönelik yıkıcı iletişim dilidir. Ani öfke patlamasının nedenleri ise;
Değersizlik, anlaşılmama, haksızlık veya hiçlik duygularıdır. Sonucunda reddedilme, hiçlik ya da itilmişlik benzeri acı verici hisleri öfke patlamasına sebep olur.
Keder, acı duygularına; sevilen kişinin ölümü, sevilen bir arkadaşlığı kaybetme, fiziksel olarak zarar görmenin yanında işsizlik gibi kayıp ve zararlar sebep olur.
Korku, kaygı, güvensizlik duygularına; suç, savaş, enflasyon gibi tehditler neden olur.
Çaresizlik, güçsüzlük ve yetersizlik duygularına; gereksinimlerimizi karşılarken karşılaştığımız engel ve aksilikler neden olur.
Öfke Kontrol Bozukluğu tedavisi Psikanalitik Psikoterapide duyguların çalışılmasıyla mümkündür. İlaç öfkeyi çözmez. Kabul edilmesi gereken ilk şey öfkenin bir duygu olmasıdır. Tedavinin en başında kişinin diğer duyguları gibi öfkesini de kabul etmesi gerekir. Kişi için eğer bu öfke duygunuzun ağırlığı altında eziliyor, başa çıkamıyor, bazen nedensiz yere sürekli bir şekilde bu öfke duygusuyla yaşıyor, hem çevresindeki hem de kendisi için yıkıcı bir hal alıyor ise psikoterapi desteği alması gerekmektedir.
Tedavi bu nedenle psikoterapi ile bir ruh sağlığı çalışanından yardım alınarak mümkündür. Öfke duygunuzu tanıma, altında yatan nedenlerin çalışarak anlamlandırmayı hedefleyen terapiler, kişinin ego kapasitesini arttırarak öfkeyi dönüştürerek yeni başa çıkabilme stratejileri ile kişi için oluşturmaktadır.
Telif Hakkı © 2024 fatimeceylan.com - Tüm Hakları Saklıdır.
Powered by GoDaddy
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.